Beeldbellen met Bestek

Een goede online meeting met je team is een hele uitdaging: veel achtergrond geluid bij de één, veel vertraging bij de ander. Een prettig gesprek, waarbij iedereen gehoord wordt kan lastig zijn. Daarom houden veel mensen maar hun mond. Toch zou het fijn zijn om op bepaalde momenten juist te laten merken dat je met collega’s meeleeft. De bestekmethode van Luuc kan daarbij helpen!

Inzetten bij

Online vergadering, waarbij het mogelijk is dat iedereen zijn of haar camera in kan schakelen.

Dit heb je nodig

Bestek: Lepel, vork en mes

Deelnemers

Max 10, zodat ieders beeldscherm goed te zien is.

Stappen

  1. Vraag iedereen voorafgaand aan de videomeeting om bestek klaar te hebben liggen: een vork, een mes en een lepel.
  2.  Start de sessie. Vraag iedereen zijn of haar camera aan te doen en microfoon op mute te zetten.
  3. Open de vergadering en leg uit waar ieder bestek voor staat: De spooning lepel staat voor de “aaaaaah”, meeleven met het positieve gevoel. De stekelige vork staat voor “eeeeeh”, meeleven met de irritatie. Het scherpe mes staat voor de scherpe vraag, zodat je je collega’s niet gelijk hoeft lastig te vallen.
  4. Houdt als gesprekleider het sentiment in de gaten door naar de bestekreacties van de deelnemers te kijken. Zorg dat je mensen met een mes in de lucht op een goed moment de beurt geeft, zodat ze hun vraag kunnen stellen.
  5. Evalueer aan het einde van de videomeeting hoe het ging. Wellicht werkt het voor jullie beter om de bestekonderdelen een nét wat andere betekenis te geven. Experimenteer!
  6. Nu iedereen toch bestek bij de hand heeft: een (optionele) gezamenlijke video-lunch kan goed werken voor de teamsfeer!

Vergelijkbare tools