Brainstormen met superhelden

Het doel van de Superhelden methode is het benaderen van een probleem vanuit een ander perspectief. Let op! Een oplossing die op het eerste gezicht geen waardevolle toevoeging aan het proces is, kan hele bruikbare informatie bevatten. De beste ideeën komen soms uit de gekste hoeken!

Inzetten bij

Een online brainstorm voor het bedenken van nieuwe ideeën die best een beetje out-of-the-box mogen zijn

Dit heb je nodig

Contact via de telefoon of Zoom, een brainstormtool zoals Miro, en een superheld!

Deelnemers

Het beste te gebruiken in kleinere sessies/groepen van 6 tot 8 personen

Stappen

  1. De start van de superhelden methode! Zorg dat iedereen toegang heeft tot hetzelfde bord in Miro.
  2. Vertaal jullie probleemstelling in een oplossingsgerichte vraag (“Hoe kunnen we…”). Zet deze als titel bovenaan het bord.
  3. Iedereen kiest nu een held of mythisch figuur waar hij/zij voldoende over weet. Beschrijf het gekozen personage op het gebied van uiterlijk, persoonlijkheid, kracht en gevoelens. Noteer deze kenmerken allemaal op een andere plek op het digitale bord in Miro.
  4. Iedereen gaat nu de gekozen personages langs en bedenkt hoe hij/zij het probleem zou oplossen vanuit zijn/haar kenmerken. Dit kan samen of individueel. Hoe zal Pippi Langkous of Nelson Mandela het fileprobleem in Nederland aanpakken? Op welke manier kunnen wij die methode gebruiken voor een eventuele oplossing? Een “Ja, en” mentaliteit – dus geen nee zeggen op ideeën maar ze verder aanvullen – is een vereiste om tot zo veel mogelijk ideeën te komen!
  5. Vertaal de creatieve ideeën uit de superhelden methode naar concrete oplossingen.

Vergelijkbare tools met de Superhelden methode

Jongen Honden, een jong en creatief adviesbureau

Bekijk de superhelden van Jonge Honden