Solo brainstorm

Ideeën bedenken in je eentje. Dat kan knap lastig zijn! Voor je het weet voelt het alsof je in cirkels denkt. De kunst is om jezelf te verrassen. Deze werkvormen kunnen je daarbij helpen.

Inzetten bij

Het bedenken van nieuwe ideeën, writer's block

Dit heb je nodig

In ieder geval: pennen/stiften en papier

Deelnemers

1

Stappen

  1. Je gaat brainstormen! Dat betekent dat je met een open houding zoveel mogelijk ideeën gaat bedenken. Het draait niet om kwaliteit en kritisch zijn komt op een later moment. Spreek daarom voordat je gaat beginnen een aantal regels met jezelf af. Wij adviseren de volgende: 1 – Gun jezelf deze tijd om vrij te denken, laat de controle tot resultaat los en omarm voor dit moment de chaos. 2 – Luister naar het eerste dat in je opkomt. Oordeel daar niet over, maar maak gebruik van deze intuitie. 3 – Schrijf alle gedachten die je hebt – hoe belachelijk ze ook lijken – op.
  2. Start met een associatie oefening. Schrijf één onderwerp in het midden van een vel, bijvoorbeeld: thuiswerken. Schrijf daaromheen woorden die je doen denken aan dit woord, bijvoorbeeld: laptop, joggingpak, afleiding. Associeer vervolgens door op die woorden. En nogmaals: er is geen goed of fout, schrijf het eerste dat in je opkomt op. Ga een tijdje door en kijk dan of er thema’s te ontdekken zijn in je associatiebrainstorm.
  3. Omschrijf je uitdaging in één, of een paar concrete ‘hoe kan ik’-vragen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe kan ik met ouderen in contact komen, zodat ze zich minder eenzaam voelen?’ of ‘Hoe kan ik kennisdelen met mijn netwerk zonder een fysiek event?’
  4. Probeer zoveel mogelijk antwoorden op je ‘Hoe kan ik’ vraag te bedenken. Schrijf ieder idee op één post-it, of schrijf ze op in een digitaal notitieblok. Oordeel nog niet over hoe goed of concreet de ideeën zijn!
  5. Loop je vast? Hierbij een paar tips. Brainstorm eerst negatief: hoe zou je jouw uitdaging juist in de hand kunnen helpen? Gebruik deze karakterkleuren tool. Reis via Mapcrunch willekeurig de wereld over en bedenk hoe mensen in die omgeving het probleem zouden oplossen. En de laatste tip, gebruik een random word generator, het woord dat eruit komt móét je in je volgende idee gebruiken.
  6. Als het goed is heb je nu een berg met ideeën, gefeliciteerd! Het ene idee is natuurlijk wat bruikbaarder dan het ander. Zet daarom je kritsiche bril weer op. Verdeel de ideeen in 4 categorieën: Niet verbuffend en moeilijk uitvoerbaar (NO), Niet verbluffend maar wel uitvoerbaar (NOW), Verbluffend maar moeilijk uitvoebaar (HOW) en Verbluffend en goed uitvoerbaar (WOW).
  7. Ga aan de slag met je WOW’s, NOW’s en HOW’s!

Vergelijkbare tools